Friday, January 27, 2017

RESEPI IKAN BILIS GORENG CILI API

Assalamualaikum ...




Menu simple. Buat banyak² boleh simpan seminggu tau. Makan dengan nasi panas² sedap ni. Bertambah tak hengat. Mai akak share recipe. Tadi saya dah share menu ni kat dalam grup MAHN kat FB. Masakan simple je saya boleh share. Tak reti nak masak yang susah-susah. Masih lagi belajar masak ;)



Resepi : IKAN BILIS GORENG CILI API
Sumber : Aswa Group SDF

Bahan :


- 150-200 grm cili api kg (merah) - tumbuk kasar
- 15 ulas bwg merah - mayang halus
- 150-200 grm ikan bilis ( Saya guna ikan bilis Sabah – lebih rangup)

- Sedikit tepung jagung

- ½ cawan minyak utk menumis
- ½ cawan untuk goreng ikan bilis
- 1 sudu teh gula (optional)
- Sedikit serbuk perasa (optional)



Cara memasak :


- Panaskan ½ cawan minyak dan tumis bawang merah

- Goreng bawang sampai garing kemudian masukkan cili api tumbuk tadi
- Masukkan gula dan serbuk perasa (jika perlu)
- Goreng cili api dan bawang tadi sampai betul kering dan naik minyak. Lebih kurang sejam. Dah masak ketepikan
- Dalam bekas lain, ikan bilis yg dibasuh, sejatkan dan gaul bersama sedikit tepung jagung
- Panas ½ cawan minyak dalam kuali lain kemudian goreng ikan bilis yg telah digaul dgn tepung jagung
- Goreng bagi betul betul garing. Angkat dan toskan.
- Kemudian masukkan ikan bilis ke dalam kuali cili api yg telah masak tadi ... Gaul sebati. Simpan dalam bekas kedap udara.




Simple je. Bahan pun tak banyak. Cuma leceh tang nak tumbuk cili tu dan menggoreng je. Lenguh tangan Nak goreng bagi kering pun dekat 2 jam.Tang makan sedap. Nak buat tu fikir banyak kali 

**Ikan bilis Sabah kalau nak beli, boleh order dengan saya. Saya Agen Sabah Dried Food Putrajaya (Email : annaudir@gmail.com)


No comments:

Post a Comment

Kenyang Perut Suka Hati